gor

JE GIBANJE OTROK V ŠOLI DOVOLJ?

JE GIBANJE OTROK V ŠOLI DOVOLJ?
Otroci v šoli presedijo vsaj 5 ur na dan. Nekateri tudi več. Ko pridejo domov, se ponovno usedejo pred domačo nalogo, nato pa še pred računalnik ali pred televizor. Ko pogledamo splošno populacijo ob takem tempu sploh ni čudno, da je vedno več otrok prekomerno težkih in, da jih ima vedno več težave s splošnimi gibalnimi vzorci.
 

''Saj imajo otroci v šoli telovadbo. Bodo pa že tam poskrbeli za to, da se bo moj otrok na tem področju dobro razvijal.'' si sedaj nekateri od vas morda mislite.

Moram vas razočarati in vam povedati, da ni tako. Športna vzgoja v osnovni šoli NIKAKOR ne zadostuje pri tem.

Slaba novica je, da se je debelost pri otrocih v zadnjih tridesetih letih več kot potrojila. Je pa pozitivna novica ta, da so slovenski otroci med telesno najbolj dejavnimi na svetu, saj imamo pri nas najbolj razvite šolske športne dejavnosti in športno vzgojo na svetu in tudi naši učni načrti za športno vzgojo so izjemno dobro dodelani.

A športna dejavnost se na urniku kljub temu ne pojavlja tako pogosto in v tolikšnem obsegu, da bi zadostovala telesnim potrebam otrok. Za to je potrebno veliko več gibanja, kot je 60 minut 3-krat na teden, del tega predstavlja preoblačenje in poslušanje navodil učitelja.

V zadnjih dveh letih, ko smo bili pod ukrepi zaradi Covid-19, so se otroci gibali še veliko manj, ali pa vsaj manj učinkovito, zato z njihovimi gibalnimi vzorci kar malo zaostajajo, to pa vodi do tega, da izgubljajo motivacijo za bolj zahtevna gibanja in posledično sploh za gibanje. Tudi tisti, ki so bili v času pred epidemijo bolj gibalno zmogljivi, so v tem času zmanjšali svojo zmogljivost in povečali možnost poškodb.

Zato vam polagam na srce – omogočite svojemu otroku v popoldanskem času več možnosti za gibanje. Vem, da si vsi želijo preživeti čas na računalnikih, tablicah in mobilnih telefonih in, da jim je težko reči ne. A na dolgi rok bo zanje veliko bolje, če se bodo v otroštvu več gibali in manj časa preživeli pred risankami.

Pošljite jih na domače igrišče, naj se podijo za žogo s svojimi vrstniki. Manjšim otrokom omogočite gibanje tako, da boste z njimi, večjim pa tako, da jim boste dober zgled in, da boste z njimi vsaj eno uro na dan aktivni. Pojdite skupaj v naravo, na sprehod, pohod, na rolanje, na kolo, na tek … dovolite jim, da medtem še samostojno raziskujejo naravo, se poigrajo na plezalih … vse to bo namreč močno vplivalo na to, kako bodo razvili gibalne vzorce, kakšen odnos do gibanja bodo pridobili, ter posredno tudi na to, kako se bodo učili.

 

 

 

Viri:

https://www.healthline.com/health/childrens-health-fitness#rewards

https://onaplus.delo.si/ce-otrok-v-soli-presedi-pet-ur-naj-se-v-prostem-casu-toliko-tudi-giba

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem
Betain HCL + 15 prebavnih encimov v enem izdelku!
betain hcl in 14 prebavnih encimov v enem
 
NAROČI

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?