CELULAZA

Celuloza je kompleksen ogljikov hidrat, ki ga brez encima celulaza ne moremo prebaviti. Ker gre za eno najbolj pogostih spojin na svetu, ki sestavlja večino rastlinskega sveta in je glavna hrana številnim organizmom, je pomembno, da jo telo lahko prebavi. Nekatera bitja jo lahko prebavijo bolj učinkovito kot ljudje – na primer krava.

CELULAZA

Celuloza je kompleksen ogljikov hidrat, ki ga brez encima celulaza ne moremo prebaviti. Ker gre za eno najbolj pogostih spojin na svetu, ki sestavlja večino rastlinskega sveta in je glavna hrana številnim organizmom, je pomembno, da jo telo lahko prebavi. Nekatera bitja jo lahko prebavijo bolj učinkovito kot ljudje – na primer krava.

Celulaza je encim, ki celulozna rastlinska vlakna, ki jih jemo, razgradi na beta-glukozo in polisaharide s kratkimi verigami. Celulazo proizvajajo skoraj vse vrste bakterij, gliv in praživali, ljudje in živali pa je ne morejo proizvajati.

Celulaza nam je pomembna predvsem takrat, ko jemo veliko sočne, zdrave zelenjave, kalčkov in zelišč, saj lahko le z njeno pomočjo prebavimo celulozo in iz nje pridobimo hranila. Škoda bi bilo, če bi zapravili denar, ki ga porabimo za sveže sadje in zelenjavo, in iz njih ne bi dobili vseh prehranskih koristi, ki jih zagotavljajo.

Celulaza je sestavljena iz kompleksa več različnih encimov, vključno z eksoglukanazami (imenovanimi tudi celobiohidrolaze), endoglukanazami in beta-glukozidazami. Ti encimi delujejo skupaj, da lahko popolnoma razgradimo (ali hidroliziramo) celulozo v preprosto sladkorno beta-glukozo. Ta kemični postopek se imenuje celulaza.

Ko celulaza razgradi celulozo na polisaharide ali beta-glukozo, telo te stranske proizvode bodisi uporabi bodisi jih izloči. Preostali del rastlinskih celuloznih vlaken, ki se ne prebavijo, se izloči kot blato.

Različne vrste mikroflore proizvajajo različne vrste celulaz, njihova aktivnost pa je odvisna od pH: nekatere imajo raje alkalno okolje (nizek pH), druge pa so bolj aktivne v kislem (visok pH)  ali nevtralnem okolju.

Celuloza ni tako hitro prebavljiva kot druga hranila ali sestavine rastlinske hrane. Dejansko je pri prebavi celuloze koristen počasnejši prebavni sistem, saj bo bolje prebavil celulozo kot prebavni sistem, ki prehitro prenaša hrano.

Ljudje s pomočjo celulaznega encima prebavijo celulozo v različnih rastlinah z različnim uspehom. Na primer, raziskave kažejo, da ljudje celulozo v zelju in korenju prebavijo bolje, kot lupine bombaževega semena.

 

Zdravstvene koristi celulaze:

Celulazni encimi lahko izboljšajo zdravje na naslednje načine:

-          Pomagajo, da se celuloza razgradi na uporabno glukozo

 

Pomagajo razgraditi škodljive mikrobne biofilme - Študije in-vitro kažejo, da lahko celulazni encim ustavi rast in poveča razgradnjo biofilmov, ki jih proizvajajo bakterije Pseudomonas. To lahko pomaga pri razstrupljanju črevesja, pa tudi glavnih organskih sistemov v telesu.

  •  Pomagajo sadju in zelenjavi sproščati antioksidativne spojine v povezavi z encimi pektinaze
  • Izboljšajo hranilno vrednost fermentirane hrane
  • Lahko izboljšajo hranilno vrednost celih zrn
  • Izboljšajo prebavo - v eni študiji so bolniki v domovih za starejše, ki jemljejo multi-encimsko formulo, ki vsebuje celulazo, bolje absorbirali beljakovine. To kaže, da so prebavni encimi v prehranski formuli izboljšali prebavo udeležencev študije, kar bi moralo voditi k boljšemu splošnemu zdravju in dobremu počutju. Drugi testi so ugotovili izboljšanje imunske funkcije bolnikov. Poleg tega so se po odvzemu encimskega dodatka pozitivne koristi končale

Naroči izdelek in podpri delovanje prebavnega sistema!

 

Vitagest
Cena z DDV:
od 37,90 €

Konec prebavnih težav!

 

Preveč kisline je pravzaprav premalo kisline?

 

Si se ti tudi narobe lotil reševanje prebavnih tegob?

 

Koliko denarja si že zmetal v prazno?

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?